Gerrit de Ruyter

Ik wil mijn radioherinneringen beginnen in het jaar 1973 toen ik, 16 lentes jong, mijn eerste radioprogramma’s voor de nu nog altijd bestaande zieken- en bejaardenomroep Radio Mozaïek in het Gelderse Zevenaar maakte.

Het programma dat ik in de beginperiode bij Radio Mozaiek presenteerde was een verzoekplatenprogramma met als werktitel “Met de beste Wensen” en het werd op dinsdagavond uitgezonden. Ik heb het programma zo’n negen jaar gepresenteerd waarvan de meeste samen met mijn vaste technicus. Verder heb ik bij die ziekenomroep nog een sportprogramma gemaakt op de vroege zondagavond.

In 1982 begaf ik mij op het pad van de radiopiraterij en maakten we met W.M.R. (Weekend Muziek Radio) en Bentley Radio vanuit Zevenaar voor de directe omgeving radioprogramma’s. Eerst vanuit de flat van één van de medewerkers en later vanuit de aanbouw van een eengezinswoning.

Wat later maakte ik programma’s voor het Arnhemse radiostation Starlight, dat overigens ook uitzendingen verzorgde vanuit een flat (Starlight flat) in de Nijmeegse wijk Dukenburg. We praten dan over 1985.

In de zomer van 1985 werd ik door Nico Smits van Delta benaderd of ik interesse had om programma’s te gaan maken als Delta radio 2 van start zou gaan. Dit heb ik tot 1988 dagelijks gedaan en het programma Koffiegeur in de Ochtendsleur is wellicht een van de bekendste radioprogramma’s uit die tijd.

Toen ik in 1989 met Delta radio stopte, ben ik samen met Nico Smits vertrokken naar Baarn waar we samen, Nico Smits als eigenaar en ik als station manager, het radiostation Digitaal hebben gerund. Ook heb ik in België voor een aantal radiostations programma’s gemaakt.

Na meer dan negen maanden voorbereiding zijn we op 1 september 1990 gestart met de uitzendingen van de Lokale Omroep Zevenaar met als stationsnaam Favoriet FM. In het begin van de jaren 90 schoten de lokale omroepen als paddenstoelen uit de grond en wilde de één het nog beter doen dan de ander. Als voorzitter, redacteur en programmamaker heb ik een fantastische tijd gehad bij Favoriet FM.

Sinds een aantal jaren maak ik met mijn eigen bedrijfje commercials en jingles en nog altijd hou ik me bezig met fenomeen radio en omroep. Zo maak ik sinds kort weer deel uit van de Xing FM familie, waar ik het programma De Ruyters Rewind in het Museum van de Hits maak.