Peter van Dam

Peter werd geboren in Duitsland als zoon van een Belgische beroepsmilitair.

Van Dam was dj bij deĀ zeezenders Radio Caroline, Radio Atlantis en Radio Mi Amigo waar hij het legendarische Cash Casino presenteerde. Begon onder de naam Peter Brian toen hij bij Radio 199 (later Radio Caroline) in 1972 live te horen was aan boord van de MV Mi Amigo[1].

Daarna kwam hij aan land en werkte bij de TROS (Nachtwacht, Nederlandstalige Top 10), AVRO (Een rondje voor Nederland, later Een rondje van Dam en De Nummerplaat ), KRO (Manneke Pop, Komt er nog wat van?, De Zalige Liefdeslijn (samen met Paul de Leeuw) en Popslag) en later bij Radio 10 Gold. Voorts werkte hij als voice-over bij de Vlaamse commerciƫle televisiezender vtm.

Tussen 2000 en eind 2001 was hij werkzaam bij de radioketen Energy waar hij onder meer een ochtendprogramma presenteerde. Nadien werkte hij ook even voor muziekzender Jim-TV. Van Dam was vanaf 30 september 2002 werkzaam bij Radio 192, waar hij op werkdagen tussen 18.00 en 19.00 uur Het Hek van Van Dam presenteerde. Dit duurde tot medio april 2004 toen Radio 192 de RNI-week uitzond, waar Van Dam niet aan mee deed. Via internet chatte Van Dam met zijn luisteraars en draaide af en toe verzoekjes die via IRC of e-mail op dat moment binnen kwamen. Van Dam werkte niet in Hilversum, maar gewoon vanuit zijn eigen huis in een dorpje nabij Hulst op steenworp afstand van de Belgische grens (dit gaf soms wel eens problemen als er een ISDN-verbinding opgezet moest worden tussen zijn studio en die van Radio 192, wat dan weer tot ergernis leidde hetgeen van Dam dan subtiel liet blijken). Verder werkte Van Dam van september 2002 tot februari 2004 voor het radiostation Royaal FM.

In 2003 startte Van Dam op Maeva FM ook het programma ‘Het Hek van Van Dam’ tussen 18.00 en 19.00 uur, maar dat werd binnen een week veranderd in Met Peter gaat het beter. Deze uitzendingen waren in tegenstelling tot die van Radio 192 niet live.

Sinds 2004 tot en met september 2006 was Peter van Dam werkzaam als programmaleider bij Radio Contact Vlaanderen.

Vanaf april 2006 had Van Dam een tijd lang wekelijks het programma Manneke Pop op KX Radio. Op 16 oktober 2006 is Manneke Pop voor het eerst via de webstream van zijn website te horen en vanaf 14 november 2006 op werkdagen via diverse Vlaamse FM-zenders, waaronder FM Goud. Het Manneke is bij KX Radio al weer enige tijd gestopt.

In de zomer van 2008 en 2009 werd Manneke Pop gedurende een week niet vanuit de studio in Zeeuws-Vlaanderen, maar vanaf het Griekse eiland Karpathos uitgezonden.

Per 6 oktober 2008 werd het luisterbereik van Manneke Pop flink uitgebreid, doordat met ingang van die datum de stream van de show ook door het internetstation Radio Mi Amigo wordt doorgegeven. Dit station is sinds augustus 2010 ook via FM aan de Spaanse Costas te horen.

Begin april 2011 vertrekt Peter van Dam voor enige tijd naar Karpathos, om daar Karpathos FM van de grond te tillen. Een station speciaal voor de toeristen die het eiland bezoeken, met op hen gerichte informatie, gelardeerd met zowel Griekse als andere zonnige popmuziek. Het programma van Manneke Pop wordt gedurende de eerste weken waargenomen door onder meer Bert van der Laan en Dirk Moerman. Vanaf 2 mei tot en met 30 september 2011 verzorgt Peter zelf weer de show vanuit ‘Studio Zeezicht’ op Karpathos.

Inmiddels is Peter te vinden met zijn Manneke Pop elke werkdag tussen 18:00 uur en 19:00 uur op Xing FM.

Vraag? Opmerking? Verzoekplaat? Mail Peter van Dam:

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht